torstai 21. joulukuuta 2017

Huh, lukion loppu häämöttää! Kahoot-tehtävä abeille

Hei

tein abeille viimeiselle opon tunnille tehtäväksi Kahoot-tehtävän. Tämä tehtävä tehdään joko ryhmissä tai yksittäin ja ajatuksena on kerrata mitä kaikkea tuleekaan ottaa huomioon tässä vaiheessa lukio-opintoja. Tehtävä on ikään kuin abin muistilista lukion loppuvaiheessa olevista asioista.

En ole vielä teettänyt tätä tehtävää, mutta 3. jakson lopussa annan sen abeille tehtäväksi.

Terkuin Tiina Rautaliin

Opinto-ohjaaja
Oulun Lyseon lukio
044 703 9454
Kajaaninkatu 3
90100 Oulu

tiistai 19. joulukuuta 2017

Mobiililaitteiden hyödyntäminen opetuksessa

Hei!

Omat mobiililaitekokeiluni ovat olleet Kahoot ja nyt koulutuksen innoittaman QR-koodi -lukijat. Qr-koodi lukijat olen kokenut hyödylliseksi prePD-kurssilla jossa opetan englanniksi biologiaa ryhmälle ilman oppikirjaa. Olenkin liittänyt powerpoint dioihin kysymyksiä ja opiskelijat pääsevät aineistoon, eli tietylle nettisivulle QR-koodin kautta. Todella nopeaa ja kätevää tiedonhakua ilman pitkän osoitekentän kirjoittamista.

Mielenkiintoisia mobiilisovelluksia sain koulutuksesta myös maantieteen tunneilla, joita en vain ole vielä päässyt testaamaan,

Mukavaa joulun odotusta!

Salla Vähämetsä

maanantai 18. joulukuuta 2017

Quizlet helpottaa työtäni

Terve,

Toisin kun monet kieltenopettajat, en ollut ikinä tutustunut Quizletiin ennen tätä kurssia. Kurssin aikana minulla oli hankala englanti 6 -kurssi menneillään. Siinä piti käyttää vanhaa en3-kirjaa, mutta käydä uuden opsin sarjan kielioppi läpi. Se koostui neljästä eri vanhan opsin kirjasta. Tämän sotkun takia olin erityisen iloinen, kun huomasin miten paljon valmiita quizletteja löytyi. Opin luomaan ja jakamaan kansion täynnä sopivia quizletteja luokalle ja näin opiskelijat näkivät kaikki osa-alueet yhdellä kohdalla.

Toivottovasti kuvaus on ymmärettävä.

T. Eva-Jo

Padlet esteettömyyden opiskelussa

Mobiilioppimisen kurssi innoitti minua kokeilemaan Padlettia. Otimme maantieteen ensimmäisellä ja ainoalla lukion pakollisella kurssilla huomioon kansainvälisen vammaisten päivän 3.12.2017 seuraavalla tavalla. Ja samalla harjoittelin opettajana Padletin käyttöä opetuksessa.

Pyysin opiskelijoita kiertelemään ympäri Lyseota 10–15 minuuttia ja valokuvaamaan esteettömyyden hyvin huomioivat tai huonosti huomioivat kohteet. Valokuvat tuli laittaa yhteiseen Padlet-hyllyyn. Tässä linkki paritöiden pohjalta koostuneeseen Padlettiin, joka on upotettu myös alle. 

Tehty Padletilla


Havaintoja: Valokuvien lataaminen Padlettiin vie aikaa. Välillä Padlet-palvelu ei toiminut lainkaan – ruuhkan takia. Kenties valokuvien pakkaaminen pienempään kokoon sujuvoittaisi Padlet-hyllyn toimintaa.

Jatkossa taidan pyytää jonkinlaista valokuvien muokkaamista ennen kuin opiskelijat lataavat valokuvan Padlettiin. Opiskelijoista oli mukava kierrellä pareittain ympäri koulua. Keskustelu vammaisuudesta ja esteettömyydestä onnistui mutkattomasti pienen koulukierroksen päätteeksi. 

Sirpa Anttila-Muilu
biologian ja maantieteen opettaja
Oulun Lyseon lukio

tiistai 12. joulukuuta 2017

Oma kokeilu englannin tunnilla

Hei!
Halusin kokeilla jotakin ihan uutta ja päädyin testaamaan google expeditionsia kahdeksasluokkalaisten kanssa. Australiaan liittyen löysin pari sopivaa tutkimusmatkaa Sydneysta ja Suuresta Valliriutasta.
Käytimme iPadeja, koska koulussamme ei ole virtuaalilaseja. Koska osa tutkimusmatkan valmiista teksteistä oli vaativia, yksinkertaistin sanastoa ja selitin omin sanoin osan termeistä. Tämä onnistui hyvin ja sain vaikutelman, että oppilaat pysyivät hyvin mukana.
Oppilaat tykkäsivät kokeilusta, koska se oli erilaista ja jännää. Oma arvioni on, että vähemmänkin kokenut opettaja pystyy hyvin käyttämään sovellusta. Aion jatkossa tehdä muita tutkimusmatkoja oppilaiden kanssaan työstäen heidän kokemaansa esim. niin että oppilaat kertovat kuulemastaan suullisesti apusanojen avulla, teen sanaselityksiä ja oppilaat saavat arvata mistä sanasta on kyse tai kahootin. Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat ihan vapaastikin kertoa, mitä muistavat näkemästään ja kuulemastaan.
Aion näyttää muillekin opettajille, miten google Expeditions toimii ja aion ehdottaa rehtorillemme, että hankkisimme koulullemme virtuaalilaseja.
Lopuksi kysymys Matleenalle: Onko niin, että useisiin tutkimusmatkoihin pitää ostaa lisää sisältöä ja jos niin on, mitä ne maksaa?
T. Anna-Mari Lahti, Svenska Privatskolan i Uleåborg

_______________________________________________________
Obs! Sähköpostiosoitteeni on muuttunut: mari.lahti@eduouka.fi

maanantai 11. joulukuuta 2017

Oulun koulutus webinaari

Hei!

Olen aiemmin pitänyt paljon kahoot visoja. Koulutuksen myötä innostuin tekmeään läksynkuulusteluja Quizizziin. Kaikki visat eivät ole julkisia, mutta esim. filosofian 2.kurssille sopiva arvot ja normit on julkinen. Qr-koodia olen myös paljon käyttänyt, ja esim. opiskelijat ovat päässet sitä kautta nettisivuille ja opetuksessa paljon käyttämääni padlet seinälle. Opiskelijat ovat innostuneet siitä, että Qr-koodin luku on mahdollista snäpin avulla.

t. Kirsi Nissilä

sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Ideoita ruotsin opiskeluun

Täällä kaksi Tarvitsee kaveria –intiaania, Leena Kiuru ja Hanna Heikkilä.

Olemme ottaneet haltuun kaksi sovellusta: answergardenin ja qr-koodin käytön. Answergardenilla on esim. kysytty mitä ja miten oppilaat haluavat kertaustunnilla kerrata ja viritelty uusia teemoja kun asia vaihtuu. Kun aiheena oli kuluttaminen, kysyttiin: ”Vad kan du inte leva utan?” ja ”Vilken av dina ägodelar kan du inte leva utan?” Eipä juuri yllätytty kun jälkimmäisessä tuli isoimmalla fontilla näkyviin ”mobilen”.

Open juhlahetkiä oli, kun abit sanoivat ”Ei mulla ole qr-koodin lukijaa” ja ope sai vastata, että snapin kamerakin lukee niitä. (Kiitos tiedosta Kaisu Mäki!)

Ainakin svenska dagenina jaettiin vastattavaksi netistä löytynyt pieni ruotsinkielinen historia-aiheinen tietokilpailu. Muutenkin on jaettu tutustuttavaksi oheismateriaalia.

Tässä jaksossa jaetaan neloskurssilaisille Svenska kyrkanin Alternativ julkalender.

Tässä teillekin ja hyvää joulua!

T: Leena ja Hanna

lauantai 9. joulukuuta 2017

Mobiililaitteiden hyödyntäminen opetuksessa

Hei!

Idea on seuraavanlainen. Opiskelijat opettelevat käyttämään Marvin Sketch -ohjelmaa (molekyylien piirto-ohjelmaa) siten, että he opettelevat pienissä ryhmissä yhden jutun ohjelmasta ja laativat siitä pienen opetusvideon jollakin mobiililaitteella. Totetustapa olisi aika vapaa. Sitten jakaisimme kaikki videot yhteisesti kaikille. Varmaankin kaikilla pitäisi olla hieman erilainen aihe videossa, jotta oppisimme käyttämään em. ohjelmaa riittävän monipuolisesti.

En osaa sanoa, miten tämä toimisi käytännössä ennenkuin kokeilen sitä opiskelijoiden kanssa.

T: Harri Kinnunen
Oulun Lyseon lukio

perjantai 8. joulukuuta 2017

Scholae Futurum -harjoitustehtävä Quizletissa (ÄI, proosan käsitteet)

Hei,

tässä tekemäni Quizlet-harjoitus äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen ja kaunokirjallisuuden alalajin proosan käsitteiden oppimisen tarkistamiseen:

torstai 7. joulukuuta 2017

Scholae Futurum -mobiilikokeiluni

Hei,

Alla ovat pienet mobiilikokeiluni Mobiililaitteiden käyttö opetuksessa Oulun lähipäivän jälkeen.


QR-koodit tienä nettilinkkeihin


Toteutin Sanomalehtien liiton oppituntivinkin niin, että jaoin materiaalit etukäteen tulostamieni QR-koodien avulla. Opettelin myös lyhentämään osoitteet bit.ly:ssa. Opiskelijat lukivat Tuntematon sotilas -elokuvan arvosteluja viidestä eri lehdestä omalla älypuhelimellaan ja valitsivat kaksi niistä vertailtaviksi.

Vertailu tehtiin ÄI8-kurssin tunnilla, tehtävän avulla harjoiteltiin tekstitaidon vastauksen tekoa. Samalla tuli tutustuttua ajankohtaiseen media-aineistoon ja kerrattua, millainen tekstilaji arvostelu onkaan. Lopuksi käytiin vielä lyhyt keskustelu siitä, ketkä kriitikot olivat lähimpänä opiskelijoiden omia näkemyksiä (suurin osa ryhmästä oli nähnyt elokuvan).

Plussat:

  • materiaaleja ei tarvinnut monistaa, tehtävästä ei jäänyt juurikaan jätepaperia
  • opiskelijat olivat motivoituneita, koska sai käyttää älypuhelimia ja aihe oli ajankohtainen
  • materiaaleihin pääsi nopeasti käsiksi

Miinukset:

  • yksi arvosteluista olikin maksumuurin takana – olisikohan linkki muuttunut jotenkin QR-koodiksi muuttamisen syövereissä? Jouduin siis kuitenkin printtaamaan muutaman kappaleen yhtä arvostelua.


AnswerGarden -gallup


Käytin oppikirjan lämmittelytehtävän vastausten keräämiseen AnswerGardenia. Koska itse käytin sovellusta ensimmäistä kertaa, vastausten tarkastelussa ilmeni hieman sähläystä. Kun sitten saimme vastaukset järjellisesti esille, systeemi näytti toimivan kätevästi. Tavallisin vastaus näkyi suurimmalla fontilla ja näytti siis tuloksen selkeästi.


Tehtävän vastaukset Todaysmeet.com-sovelluksella


Teimme kirjan tehtävää tavalliseen tapaan, jokainen omassa tahdissaan. Pyysin opiskelijoita vastaamaan Todaysmeet-sovelluksessa, jolloin erilaisia vastauksia saattoi helposti tarkastella valkokankaalta. Kommentoin opiskelijoiden vastauksia ja niistä keskusteltiin.
Tämä soveltuu hyvin etenkin tulkinnallisiin tehtäviin, joissa hyvin monenlaiset vastaukset voivat olla hyväksyttäviä. Myös ne, jotka eivät halua olla äänessä, uskaltavat vastata ja käsittelyyn saadaan useammanlaisia vastauksia.

Ystävällisin terveisin
Kaisu Mäki
Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja
Haukiputaan lukio

maanantai 4. joulukuuta 2017

Mobiililaitteiden hyödyntäminen opetuksessa idea/kokeilu

Hei!

Tässäpä minun ideani, jota toteutan juuri vasta alkaneella pitkän matematiikan geometrian kurssilla. Kurssi on siis vasta alkanut, eivätkä oppilaat ole vielä ehtineet tehdä yhtään videota.

Ideani oli, että oppilaat tekevät opetusvideon geometrisen ongelman ratkaisemisesta käyttäen vain harppia, kynää ja viivainta. He tekevät mainoksen, johon he liittävät QR-koodin, jonka takana opetusvideo on. Nämä mainokset kokoamme kurssin aikana matematiikan luokan seinälle, jotta muut opiskelijat voivat niitä käydä katsomassa. Geometrisia ongelmia on 10 ja oppilaat tekevät videot 3-4 oppilaan ryhmissä. Tein itse mainoksen tästä ryhmätyöstä ja liitin siihen QR-koodin, jonka takaa ongelmat, ohjeet ja ryhmiin ilmoittautumislinkki löytyvät.

Ystävällisin terveisin Virpi Kiiskilä

Scholae Futurum -hankkeen etätehtävä

Hei!

Innostuin uudelleen Quizletista, kun kokeilimme koulutuksessa Quizlet Liveä. Minulla on ollut Quizletissa abeille termipankki, josta ovat voineet kerrata äidinkielen keskeisiä termejä, mutta uskoakseni abit ovat käyttäneet kertausmahdollisuutta vähän. Siispä muutos edelliseen käytäntöön: oppituntien aluksi tai lopuksi pelaamme ko. oppitunnin termeillä Quizlet Liveä. Näin saan asiat "pakkokertautettua" :)

Ystävällisin terveisin
Sari Tapola
Oulun Lyseon lukio
050 347 2033

Answergarden -kuvia

Hei,

tässä pari kuvaa liittyen raporttiimme.

t. Hanna ja Leena Osykista




perjantai 24. marraskuuta 2017

Scholae Futurum-koulutuksen tehtävä


Hei,

Tässäpä minun ja Tiina Rautalinin idea jakoon:

Ajattelimme toteuttaa abiryhmillemme opokurssilla Quizlet live-tehtävän. Tehtävä olisi hyvin laaja-alainen ja aihealueena olisi lukion loppuunsaattaminen: suoritettavat kurssit, ylioppilaskirjoitukset, jatko-opinnot, hakuprosessit, välivuosi, te-toimiston palvelut yms. Abit työskentelisivät ryhmissä, jotka jaetaan suoraan Quizletin tekemällä jaolla. Tämä harjoitus tehdään kaikille abeille pakollisella OP01-kurssilla ja ko. kurssin viimeisen oppitunnin aikana. Tämä on erittäin hyvä ja hauska tapa kartoittaa abien tietämystä lukion päättymiseen liittyvistä teemoista.

Ystävällisesti,
Johanna Granath
Opinto-ohjaaja
Oulun Lyseon lukio 
Kajaaninkatu 3
90100 Oulu

p. 044 703 9937
johanna.granath@ouka.fi

Quizlet-kokeilu

Hei!

Quizlet on osoittautunut erittäin hyväksi mobiilisovellukseksi lajien opetteluun. Aineiston syöttäminen ohjelmaan käy nopeasti ja ohjelma tekee itse 7-8 peliä materiaalista. Lajien opettelu on hauskaa ja helppoa! Olen tehnyt useita versioita 7. ja 8. luokille, tässä yksi: https://quizlet.com/235595339/skogens-vaxter-flash-cards/

Innostunein terveisin,
Maarit Siekkinen

torstai 23. marraskuuta 2017

Valmiiden Kahootien muokkausta

Hei,

Koulutuksen jälkeen innostuin selailemaan Kahootin ja Quizletin valmiita pelejä ja visoja. Otin kaksi jo käyttööni (aiheina Ancient Origins of Halloween ja Laurie Halse Andersonin Twisted-kirjan kertaus) ja muokkasin niitä IB-ryhmilleni sopiviksi. Todella kätevä kun työtä ei tarvinut tehdä alusta asti itse - aikaa säästyi ja oppilaatkin olivat innolla mukana. Tätä teen jatkossakin (kunhan ei tule peliyliannostusta)!

Ulla Vuolteenaho-Kauppinen
Oulun Lyseon lukio

keskiviikko 22. marraskuuta 2017

X-Breikki

Hei

Tein X-Breikkiin tupakan väittämätehtävän, totta vai tarua vai totta ja tarua. Kalvolla väittämä, jonka jälkeen oppilaat ilmaisivat vastauksen kalvolla olevilla liikuntaliikkeellä. Väittämiä lukiessa oppilaat kävelivät paikallaan. Loppuun tietysti hienot kumarrukset ja niiaukset. Voi toteuttaa myös ryhmissä, jolloin oikasta vastauksesta tulee joukkueelle piste.

Terveisin
Soile Helisten-Mikkola
p. 040-7210130, työ 044-7039932


Kahoot-kokeilu

Hei,

Kokeilin Kahoottia Kemia5-kurssin edellisen kerran oppitunnin asioiden kertaamiseen. Alussa opiskelijat huokasivat, että taas Kahoot! No, nopeasti ja aktiivisesti he sen kuitenkin tekivät. Älykännykättömiä opiskelijoita pyysin menemään kaverin viereen (eivät oikein tuntuneet tykkäävän). En tiedä miksen saanut pisteytystä toimimaan, mutta opiskelijat sanoivat että se oli hyvä, koska kenellekään ei tullut paha mieli.

Vaikkei mennyt ihan putkeen, aion kokeilla toistekin ja ehkä jotain muutakin sovellusta.

-Päivi

Mobiililaitekoulutus

Hei,

pienissä ryhmissä opiskelua + tehtäviä. Eri ryhmillä samat tehtävät, kaikki voivat keskustella Padlet-virran kautta. Jos tulee hankala käsite/tehtävän kohta, muilta ryhmiltä voi kysyä neuvoa. Kuka tahansa voi vastata, jolloin opetetaan/opiskellaan sekä ryhmien sisällä että eri ryhmien välillä. Opettaja voi vastata viime kädessä, jos muilta opiskelijoilta ei löydy apua. Opettaja voi myös toimia moderaattorina. Samalla opettaja näkee, mitkä asiat ovat vaikeita, ja niihin voidaan palata yhdessä myöhemmin.

T. Seija

Seija Jokelainen
biologia

Oulun Lyseon lukio
Kajaaninkatu 3
90100 Oulu

tiistai 14. marraskuuta 2017

Tänään tviitataan #scholaefuturum

Tänään on syksyn some-koulutuksen kolmas webinaari. Aiheena on Twitter ja tviittaamme tunnuksella eli hashtagillä ("häsä") #scholaefuturum. Se tarkoittaa, että viestiin liitetään tuo #scholaefuturum omaksi sanaksi mihin kohtaan viestiä tahansa. Alta näet viimeisimpiä viestejä. Tervetuloa mukaan harjoittelemaan ja tviittaamaan, riippumatta siitä, oletko kyseisen koulutuksen osallistuja vai et!

torstai 9. marraskuuta 2017

Oulun lähipäivän jälkeen

Hei,

Lähipäivän jälkeen pidin elämäni ensimmäiset kahoot-tietovisat kahdelle ryhmälle. Pidin visat läksynkuulusteluna enkä kirjannut pisteitä ylös. Hyvin meni. Opiskelijoille kahoot oli tuttu, mutta nyt pääsi opettajakin tutustumaan siihen 😊

t. Katja Soininen

lauantai 4. marraskuuta 2017

Kahoot filosofiasta

Olen tehnyt Kahootin lukion filosofian FI.1 - kurssiin liittyvistä käsitteistä. Löytyy puhelimella Challenge PIN 0794112.

t. Anne Siikaluoma-Tervonen

maanantai 30. lokakuuta 2017

Koulutuksesta saamani idea QR-koodien käytöstä

Hei,

Tässä on minun ideani, josta innostuin tänään koulutuksessa. Opin QR-koodien käytön. Nehän voivat tehostaa kiinnostavalla tavalla materiaalien jakoa nuorten kanssa. Sain juuri sähköpostissa linkin uuden IB-psykologian oppikirjan arviointia varten. Hämmästyksekseni huomasin, että kirjaan on painettu QR-koodeja! Ja juuri tänään opin niiden merkityksen! Tällainen täydellinen ajoitus motivoi ja antaa uutta intoa digi-sovellusten kokeiluun.

Ajattelin kokeilla tehdä quizlet.com -sovelluksen avulla flashcardeja aiheesta "abnormal psychology". Sen jälkeen jaan kortit tekemällä linkistä QR-koodin, jonka näytän videotykillä. Opiskelijat voivat sitten ottaa kännykkänsä esille ja avata quizletin.

Minusta tämä oli aika hauska oivallus (vaikkakin varmaan ihan yksinkertainen).

Ystävällisin terveisin
Pekka Järviluoma
Oulun Lyseon lukio / IB-psykologia

Laitan tässä vielä kuvakaappauksen uuden kirjan QR-koodien käytöstä. Samalla aukeamalla näkyy jopa kaksi koodia!




Kahoot juutalaisuudesta

Olen luonut sokean Kahootin liittyen juutalaisuuteen. Kysely liittyy lukion Ue1 kurssiin. Kysely löytyy Kahootin mobiilisovelluksella.

Kahootin pinkoodi on 0825856. Sen voi tehdä seuraavan kahden viikon ajan.

Lea Pesonen

torstai 17. elokuuta 2017

Ilmoittautuminen syksyn 2017 koulutuksiin käynnissä

Tietoja alla päivitetty useasti :)

Hyvää alkanutta lukuvuotta teille kaikille! Kuten keväällä lupasimme, Turun yliopiston Scholae Futurum -hanke tarjoaa syksyllä uusintana kaksi koulutusta. Toiseen kuuluu lähipäivä, toinen järjestetään täysin verkossa. Nyt on aika ilmoittautua ja/tai vinkata näistä kollegoille!


Em. linkeistä (ja tämän blogin sivupalkista) pääset näiden koulutusten verkkosivuille. Sieltä näet tarkemmat ajankohdat, sisällöt ja ilmoittautumislomakkeen. Sivupalkin kautta pääset halutessasi tutustumaan myös kevään toteutuksiin.

Joulukuussa järjestetään vielä hankkeen päätöswebinaari. Sen ajankohta ja sisältö on vielä avoin, mutta voit hyvin esittää toiveita em. koulutusten aikana tai vaikka kommentoimalla tätä blogijulkaisua.

Kirjotin tänään kevään webinaarikokemuksista myös omaan blogiini otsikolla Lukio-opettajien Scholae Futurum.

maanantai 5. kesäkuuta 2017

Syksyllä tarjolla mobiilioppimisen ja somen koulutuksia

Turun yliopiston Scholae Futurum -hanke tarjoaa syyslukukaudella uusinnan kahdesta lukio-opettajille suunnatusta koulutusosiosta ja järjestää hankkeen päätöswebinaarin. Tarkemmat tiedot julkaistaan elokuussa (viikko 33), mutta toki voit aiemminkin olla yhteydessä kommentoimalla alle tai ottamalla yhteyttä yliopiston Brahea-keskukseen tai suoraan minuun, joka toimin syksyllä näiden osioiden kouluttajana.

Mobiilioppiminen

  • Mobiililaitteiden hyödyntäminen 2 op  (ilmoittautumislomake)
  • Koulutukseen kuuluu lähipäivä Turussa 26.10. ja kaksi webinaaria, toinen ennen, toinen jälkeen lähipäivän.
  • Koulutus on käytännönläheinen ja perustuu itse tekemiseen ja kokeilemiseen sekä vuorovaikutukseen ryhmän kanssa.

Sosiaalinen media

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää teille kaikille!

Matleena Laakso

PS. Ajankohtia tarkennetty edelle elokuussa.

Kultasade

torstai 18. toukokuuta 2017

Oivalluksia Sähköinen arviointi kurssista

Kurssilla esitellyistä sovelluksista varsinkin Kahoot, Quizlet, Google Forms ja Socrative ovat olleet minulla jo ennenkin käytössä. Quizlet soveltuu äärimmäisen hyvin opiskelijoiden omatoimiseen sanaston opiskeluun, mutta Quizlet Live -toiminto on mukava tapa kerrata sanastoa yhdessä. Live -toiminnon arpomien ryhmien avulla saa joustavasti aivan uusia pareja jatkotuntityöskentelyyn.

Pitkään olen pohtinut, miten saisin sanakokeiden sähköisen korjaamisen helpommaksi. Esimerkiksi Socrativehan ei anna pisteitä, vaikka sana olisi melkein oikein. Kurssin ja Abitti -kokeiden korjaamisen myötä huomasin voivani lisätä Socrativen ja Google Formsin tulostaulukkoon jokaisen opiskelijan alle tyhjän rivin, johon voin merkitä pisteet, myös puolikkaat. Tarkistus käy todella nopeasti yksi ja sama tehtävä jokaiselta oppiaalta kerrallaan. Rivin lopussa laskukaava sitten laskee pisteet yhteen automaattisesti. Tämä on tehnyt sanakokeiden korjaamisen nopeaksi ja helpoksi . Myös oppilaat ovat puhelimillaan tehneet mielellään pieniä sanatestejä tunnin alussa, joten siihenkään ei juuri mene aikaa.

Toinen, mitä olen käyttänyt enemmän tämän kurssin aikana ja jälkeen, ovat omat videot. Osaan olen käyttänyt EDpuzzlea, mutta näiden videoiden innoittamana olen ladannut YouTubesta sopivia videoita Abitti-kokeisiin ja leikannut niistä lyhyitä osia kokeeseen. Oppilaat ovat pitäneet näistä videoista myös osana koetta.

Maija-Liisa Salonurmi
Ruotsin ja saksan kielen opettaja
Iitin lukio

keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Google Expeditions ja virtuaalilasit biologian ja maantiedon tunnilla

Mikä on Google Expeditions?


Google Expeditions on virtuaalitodellisuutta hyödyntävä opetustyökalu. Sen avulla voi tehdä virtuaalimatkoja eri puolille maailmaa ja nähdä muun muassa historiallisia maamerkkejä, sukeltaa valtamerissä ja vierailla avaruudessa. Opettaja toimii virtuaalimatkalla oppaana ja oppilaat ovat tutkijoita, jotka tutustuvat 3D-kuvien muodostamaan ympäristöön opettajan johdattamana. Ohjelmasta löytyy yli 200 erilaista tutkimusmatkaa, jotka koostuvat 3D-kuvista ja niihin liittyvistä kuvauksista. Lisäksi materiaalissa on tutkimusmatkaan liittyviä ideoita keskustelunaiheiksi ja valmiita kysymyksiä, joita voi halutessaan käyttää virtuaalimatkan ohessa.

Opettajan ja oppilaiden kokemukset


Oppilaat innostuvat virtuaalilaseista ja heidän mielestään on mielenkiintoista tehdä virtuaalimatkoja eri puolille maailmaa. Osaa harmitti, ettei virtuaalimaailmassa pääse vielä liikkumaan itse paikasta toiseen. Haasteena on se, etteivät kaikkien oppilaiden kännykät toimi sovelluksessa kunnolla. Kaikki eivät silloin pääse käyttämään VR-laseja samaan aikaan. Toisaalta oppilaat mielellään vuorottelivat lasien käytössä, sillä lasien käyttö on melko raskasta silmille. Opettajan näkökulmasta virtuaalimatkat ovat mukava lisämauste oppitunneille. Lisäksi lasien käyttöönotto on helppoa ja oppilaat oppivat käyttämään niitä helposti.

Tarvittavat laitteet ja muut vaatimukset


Opettaja tarvitsee tabletin, jolle on ladattu Google Expeditions-sovellus. Sovellus löytyy sekä Androidille että iOS:lle.

Oppilaat tarvitsevat kännykän ja virtuaalilasit. Esimerkiksi Google Cardboard-lasit soveltuvat hyvin oppilaskäyttöön. Ne ovat pahviset alle 10 € maksavat VR-lasit. Laseissa on kotelo, jonne oppilas sujauttaa kännykkänsä ja katselee kännykän näyttöä lasien kautta. Oppilaiden tulee ladata kännyköihin Google Expeditions -sovellus ja Cardboard-sovellus. Laitteessa on oltava vähintään Android 4.4 tai iOS 8.0. Myös näitä uudemmat versiot tukevat sovelluksia. Kaikilla kännyköillä sovellus ei toimi kunnolla, mutta se selviää vasta kokeilemalla ryhmän kanssa.

Opettajan ja oppilaiden on oltava samassa verkossa, jotta tutkimusmatka onnistuu. Oppilaita on siis ohjeistettava liittymään kännyköillään samaan verkkoon tabletin kanssa. Koulujen julkinen langaton verkko toimii ongelmitta. Oman verkon voi luoda esim. reitittimen avulla.

Toimintaohjeet


Opettaja avaa tabletilla Google Expeditionsin ja lataa haluamansa tutkimusmatkan. Näytöllä on valittavissa kaksi roolia tutkimusmatkalle; oppaan rooli ja tutkijan rooli. Opettaja valitsee oppaan roolin ja oppilaat tutkijan roolin. Oppilaat avaavat myös saman sovelluksen ja liittyvät tutkimusmatkalle tutkijoina. Sovellus ohjeistaa oppilaita lasien käyttöönotossa, joten ainakin yläkouluikäiset osaavat ottaa lasit käyttöön omatoimisesti.

Kun oppilaat ovat liittyneet tutkimusmatkalle tutkijoina, matka voi alkaa. Opettaja näkee tabletiltaan mihin suuntaan oppilaat katsovat ja hän voi myös osoittaa oppilaille kohtia, joihin tulisi kiinnittää huomiota. Tabletin näytöltä näkyy myös lisätietoa kohteesta, minkä avulla opettaja voi kertoa tarkempaa tietoa nähtävillä olevasta kohteesta. Oppilaat eivät voi liikkua paikasta toiseen, vaan heillä on 360° näkymä kohteesta. Opettaja etenee haluamaansa tahtia kuvasta toiseen ja oppilaiden näkemä näkymä muuttuu samaa tahtia.

Muuta huomioitavaa


Virtuaalilaseilla katsominen väsyttää silmiä ja harva jaksaa katsoa niillä kauaa. Erityisesti päänsärkyyn ja migreenin taipuvaisia oppilaita kannattaa varoittaa ennen virtuaalimatkan aloittamista. Oppilaat voivat kuitenkin helposti ottaa lasit pois päästä ja pitää taukoja.

Google Cardboard-laseilla voi käyttää myös muita sovelluksia. Esimerkiksi Sketchfab ja Youtube tarjoavat videoita ja 3D-malleja, joita voi katsoa VR-laseilla.

Tytti Kaukola-Risku

tiistai 9. toukokuuta 2017

Sparkilla Suomi100-julkaisu

Tässä linkki tuotokseeni (vasta luuranko) kehitystehtävään liittyen:
https://spark.adobe.com/page/ueDe6OkI4U2TK/

En ole ehtinyt ryhmien kanssa vielä ottaa tätä kokeiluun. Kaavailen, että yläkoulun Sana ja Kuva -valinnaisaineen kanssa tekisimme Suomi 100-vuoteen liittyviä visioita tämän avulla.

Ja tavoite olisi, että lukiolaiset tekisivät kuva-analyysinsä tässä muodossa, jolloin lopputulos olisi visuaalisempi ja kiinnostavampi kuin pelkkä word-dokumentti.

Terkuin Meri Martikainen

Adobe Spark -luonnoksen kansi

torstai 4. toukokuuta 2017

Some-koulutus päättyi verkostoitumiseen ja virtuaalimaljoihin

Kymmenen lukio-opettajaa on kevään aikana perehtynyt yhdessä valitsemiinsa somen palveluihin kuuden webinaarin sarjassa, mistä viimeinen järjestettiin tänään. Päivän aiheen olivat LinkedIn ja sen omistama tiedostojenjakopalvelu SlideShare. Koko webinaarisarjan diat ja keskeiset linkit löydät koulutuksen materiaalisivulta.

SlideShare-tilini näkyy julkisesti, mutta diojeni seuraaminen, lataaminen ja kommentointi edellyttävät kirjautumista LinkedIn-tunnuksilla. Kenties helpommin löydät etsimäsi blogini koulutusdiojen sivulta.

Tervetuloa liittymään verkostooni LinkedIn-palvelussa!
Löydät minut osoitteesta www.linkedin.com/in/matleenalaakso

Matleena


torstai 27. huhtikuuta 2017

Yläkoulun ilmiöpohjaista oppimista Edisonin tuella

Tiivistelmä


Rajamäen yläasteella (Seitsemän Veljeksen koulu 1.8.2017 alkaen) on lähdetty suunnittelemaan ilmiöpohjaisen oppimisen toteuttamista eri oppiaineissa Edison-oppimisalustan avulla.
Ensimmäisessä kokeilussa yhteistyötä tekevät englannin, historian ja maantiedon opettajat. Jokainen opettaja laatii oman oppikokonaisuuden yhteisen teeman ympärille, ja oppilaat toteuttavat tehtäviä opettajien valitsemassa aikataulussa lukuvuoden aikana. 7. luokkien teemana on Yhdysvallat.

Menetelmän kuvaus


Nurmijärven kunnassa on käytössä Edison-oppimisalusta. Edison tarjoaa mahdollisuuden luoda kursseja ja oppitunteja pilvialustalle, jonka sisältöjä pystytään jakaamaan kahden tason käyttäjille. Opettajilla on laajat muokkausoikeudet omiin ja toistensa oppitunteihin; oppilailla on aina rajatummat oikeudet, joita voidaan tarvittaessa lisätä.

Olemme valinneet yhteisen teeman Yhdysvallat 7. luokan oppilaille, koska aihetta käsitellään englannissa, historiassa ja maantiedossa. Koska koulussamme on kurssijärjestelmä ja viisi eri lukujärjestystä lukuvuoden aikana, olisi käytännössä kovin hankalaa järjestää opettajien välistä yhteistyötä ilman Edisonia. Yksittäisellä luokalla voi olla eri opettaja jokaisessa osallistuvassa aineessa, mutta heille tulee samanlainen oppimiskokonaisuus kuin kaikilla muillakin 7. luokan oppilailla. Lisäksi kolmen aineen yhteistyö takaa koko vuosiluokan osallistumisen laajasti koko lukuvuoden aikana, joten ilmiöön tutustutaan pitkällä aikajänteellä, mutta koostetusti saman kurssin sisällä.

Edisoniin on luotu kurssi "USA työt", jonne jokainen opettaja luo oman vastuualueensa oppitunnin. Sinne laitetut tehtävänannot ja palautetut työt näkyvät kaikille opettajille. Oppilaat näkevät tehtävänannot ja omat työnsä.

Englannissa annettiin aiheeksi esitellä jokin osavaltio suullisesti luokalle, ja esityksen tuli sisältää viisi kohtaa (perustiedot, maamerkki, historiallinen tapahtuma, ruoka ja kuuluisin nähtävyys). Historiassa paneudutaan yhteen suurempaan historiallisesti merkittävään tapahtumaan ja maantiedossa käsitellään alueen ominaispiirteitä tarkemmin.

Ajatuksena on, että teema on yhteinen, mutta jokainen opettaja voi luoda oppituntiensa sisällön oman opetustyylinsä ja ryhmänsä vaatimukset huomioon ottaen.

Jokaisessa aineessa voidaan itse valita haluttu tapa tuottaa tietoa ja jakaa sitä ryhmien kesken. Samalla opettajat voivat seurata muiden aineiden etenemistä ja lisätä yhteistyötä tarvittaessa. Yhteinen alusta pilvessä vapauttaa jokaisen ryhmän etenemään omaan tahtiin, mutta samalla pitää sisällön koottuna samaan paikkaan kaikkien käytettäväksi.

Menetelmän soveltaminen


Käyttötarkoitus

  • Ilmiöpohjainen oppiminen käytönnöllisesti toteutettuna yläkoulussa, jossa on jaksojärjestelmä ja useampi aineenopettaja.

Soveltamiseen tarvittavat resurssit

  • Yhteinen oppimisalusta: Edison, MO Notebook, Google Classroom tms.

Menetelmän soveltamisessa huomioitava

  • Jokaisella oppilaalla oltava käyttäjätunnukset ja koululla tulee olla tarpeeksi tietokoneita, läppäreitä tai Chromebookkeja useamman projektin pyörittämiseen yhtäaikaisesti.


Kokemuksia menetelmästä


Englannin osuus aloitettiin joulun alla 2016, ja oppilaat kokosivat jokainen oman suullisen esityksen käyttäen Powerpoint-dioja esityksensä pohjaksi. Alusta oli vapaa valittavaksi, mutta kaikki turvautuivat tuttuun ja turvalliseen työkaluun. Työt toteutettiin kolmella 75 minuutin oppitunnilla yhteiskäytössä olevilla Chromebookeilla, ja kuvitukseen ohjattiin oppilaita etsimään kuvia CC Search -hakukoneella ja muistutettiin tekijänoikeuksien merkityksestä omissa töissä.

Seuraavat kaksi 75 min oppituntia seurattiin valmiita esityksiä. Oppilaat arvioivat luokkatovereidensa työtä GoogleForms:illa tehdyllä vertaisarviointilomakkeella. Tulokset näytettiin oppilaille henkilökohtaisesti. Opettaja arvioi työtä ainoastaan amerikkalaisittain A - F sillä perusteella oliko työhön löydetty kaikki vaaditut osa-alueet.


Arjaleena Falck
Englannin kielen lehtori
Rajamäen yläaste ja lukio
Käyntiosoite:
Keskusraitti 1, 05200 Rajamäki
Puhelin opettajainhuone 040-317 2886

maanantai 10. huhtikuuta 2017

Mobiililaitteiden hyödyntäminen opetuksessa, Mervin ja Pian koonti

Mervin ja Pian koonti vapun rastiradasta, jota esiteltiin webinaarissa

Toteutamme 8-10 erilaista rastia, joilla hyödynnetään Aurasmaa ja QR-koodeja sekä tehtävänannoissa että siirtymissä seuraaville rasteille. Esimerkki Aurasman vapputehtävän ohjeesta löytyy tästä kuvasta, jonka saa auki seuraamalla Aurasmassa käyttäjää PernionLukio. Käyttäjätunnus on koulumme yhteinen ja sitä on tarkoitus käyttää jatkossakin lukiollamme.

Rastiradan ideana on opettaa opiskelijoita sekä opettajia käyttämään Aurasmaa ja QR-koodeja, jotta ne voidaan ottaa myöhemmin järkevällä ja toimivalla tavalla osaksi opetusta. Lukuvuoden lopussa lukiollamme järjestetään retkipäivä, jonne opettajat pääsevät itse kokeilemaan rastien tekoa koulutuksessa oppimiamme välineitä hyödyntäen. Näin opiskelijat harjoittelevat kahteen kertaan sovellusten käyttöä ja opettajat ensin harjoittelevat käyttöä ja pääsevät sitten itse tuottamaan sisältöä kyseisten sovellusten avulla.

Lukion opiskelijakunnan hallitus on vastuussa vapun järjestämisestä lukiollamme, joten he tulevat mukaan radan tarkempaan suunnitteluun. Tämän vuoksi suunnitelmamme on vielä osittain keskeneräinen.

- Pia ja Mervi

tiistai 4. huhtikuuta 2017

Ideoita Suomi100-teemapäivien kielten pajaan

Alla on ajatuksia Suomi 100 vuotta -teemapäivien kielten pajaan koulutuksessa saatujen vinkkien pohjalta.

Aluksi opiskelijat miettivät pareittain tai kolmestaan teemaan liittyvän kysymyksen ja vastausvaihtoehdot, opettaja kokoaa näistä Kahootin, jota pelataan pajan lopuksi.

Vaihtoehtoisia tehtäviä, joista voi valita yhden tai useamman:
  • Opiskelijat ottavat etukäteen valokuvan merkityksellisestä maisemasta (tai käyvät ottamassa kuvan ulkona), ja ainakin osa lataa puhelimeensa Prisman tai vastaavan sovelluksen. Maisemasta tehdään Prisman avulla ”taideteos”, joka laitetaan Peda.nettiin koulun kotisivuille. Opiskelijat kirjoittavat haluamallaan vieraalla kielellä kuvasta, tai vähintään lisäävät vieraskielisiä sanoja kuvan ympärille. 
  • www.wittycomics.com sarjakuvan teko suomalaisuuteen liittyen vieraalla kielellä, sarjakuvasta kuvakaappaus ja vienti Peda.nettiin.
  • Vieraskielinen runo
  • Videonpätkän tekeminen ja kuvaaminen kännykällä, koululle Youtube-kanava? Tuotokset kootaan koulun Peda.net sivulle ja käytäville printataan qr-koodeja.
Maria Helin

Mobiililaitteiden hyödyntämisen päätöswebinaarin terveiset

Mobiililaitteiden hyödyntämisen päätöswebinaari oli tänään ja etenimme kokemuksia jakaen ja niistä keskustellen. Varsin moni innostui jo lähipäivässä kokeillusta Aurasma-sovelluksesta, jonka avaulla voi itsekin tehdä lisätyn todellisuuden sisältöjä. Helpointa se on Aurasma-sovelluksen (iOS, Android) avaulla, monipuolisempaa Aurasma Studiolla. Esimerkkejä löydät tästä blogista. Itse opin webinaarissa mm. sen, että nykyisin mobiililla ja studiossa tehdyt sisällöt saa seurattavaksi samasta paikasta, oman käyttäjänimen julkisten aurojen kautta.

  • Kojootti ravaa kehää ;) Paljon uutta ja vielä jää intoa kokeilla uusia ideoita. Osa ideoista jo jäänyt omaan opetuskäyttöön.
  • Ei pelkää tekemistä, Olen saanut rohkeutta kokeilla uutta.
  • Väsynyt vaeltaja
  • Tarvitsee toisen - teen mielelläni yhdessä, sillä opin parhaiten toisttn kanssa tällaisia asioita
  • Laulava kivi... etsin vielä paikkaani ja koen olevani vähän kiinni vanhassa, vaikka yritän uudistua. Hyvä ristiriitaisuus 
  • Monta suloista väriä, on niin paljon mitä haluaisin kokeilla :)
  • Vanha nirso
  • Näkee monta puolta. Uusia ideoita ja välineitä työhön on tullut valtavasti.
  • Näkee monta puolta, uusia vinkkejä opetukseen, mutta myös paljon karsittavaa. Pitää löytää ne itselle tärkeimmät. 
  • Sanoo jatkuvasti, alkaa jotkut kyllästyä mun höpötyksiin tvt:stä =)
  • Ripotettu sinne tänne --> kaikki on väähän hajallaan mukaan lukien oman ajatukset

Kiitos osallistumisesta omasta ja Turun yliopiston 
Scholae Futurum -hankkeen puolesta ja oikein kaunista kevättä! 

Webinaarin jälkeen kävin pihalla ja huomasin, että viimesinkin lumikasa oli tänään sulanut pois.
Kohta kevätvuohenjuuretkin kukkivat keltaisena, mutta ennen sitä on narsissien ja
muiden kevään aikaisten sipulikukkien vuoro.

sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Fwd: Mobiililaitteiden hyödyntäminen opetuksessa / Petri Sakala

Frankofonia-viikon jälkitunnelmissa tein ranskan ykkösille Aurasmalla viiden rastin radan, jolla pääsi tutustumaan Euroopan ranskankielisiin maihin. Triggereiksi latasin Pixabaysta maiden muotoiset liput. Overlay oli ranskan kakkosten ja minun keksimä kysymys kyseiseen maahan liittyen ja neljä vastausvaihtoehtoa. Kakkosille annoin ohjeeksi keksiä kysymyksiä, joihin ei vastaus löytyisi ihan ensimmäisellä googlauksella.

Alun ongelmien ja pienehkön minun ja Aurasman välisen riitaantumisen jälkeen onnistuin lopulta saamaan kiinni sovelluksesta ja luomaan rastit. Overlay-tekstit olivat ensiversiossa liian pieniä mutta pienen hiomisen jälkeen sain nekin paremmiksi.

Liitteenä on esimerkki Belgiasta. Kaikki rastit voi kokeilla Aurasmassa etsimällä käyttäjänimeni Nordist, klikkaamalla Nordist's Public Auras ja lopuksi Follow.

Aion käyttää Aurasmaa jatkossakin, nyt kun olen saanut sovittua alun erimielisyytemme ja ymmärrämme toisiamme entistä paremmin.
Petri Sakala

lauantai 1. huhtikuuta 2017

Sannan mobiilikokeilu


Teetin lukiolaisilla qr-koodiradan Norjaan liittyen. Qr-koodien takaa avautui sekä kuvia esim. Huuto-maalaus tai nettisivu esim.kuninkaallisista ja musiikkia kuten Alexander Rybackia. Jokaiseen liittyi myös pieni tehtävä eli kysymys ja ne käytiin sitten radan jälkeen yhdessä läpi. Toimi hyvin, oli nopea kertaustehtävä ja vaihtelua ja oppilaat joutuivat liikkumaan myös paikaltaan. Tykkäsin, käytän varmasti toistekin.

Sanna Uotila

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Mobiililaitteiden hyödyntäminen opetuksessa/Lauran idea

Englannin open seinällä on paljon kuvia nähtävyyksistä ja kuuluisista henkilöistä ja paikoista. Ajattelin liittää kuvien yhteyteen qr-koodeja, joista oppilaat voivat halutessaan katsoa lisätietoa aiheeseen liittyen. Koodin takaa löytyy siis linkki nettisivulle (ei Wikipediaan!). Ajattelin myös, että en erityisemmin mainosta asiaa opiskelijoille, vaan katsotaan, huomaavatko he koodit itse. Jos eivät, sitten minun pitänee hieman ohjata heitä oikeaan suuntaan. Aion myös vaihdella koodeja, eli laittaa joka viikko pari uutta.
Ohessa pari esimerkkiä.

Laura K.


Tietoa Jane Austenista ja Lontoon Towerista:




keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Mobiililaitteiden hyödyntäminen opetuksessa -lähipäivän idea

Ajattelin perustaa Aurasmaa hyödyntävän "luntti"radan luokkaan, jossa Notegraphyllä tehdyistä korteista löytyisi kielioppia laajemmin selittävät muistiinpanot. Varmaan sitten kuvana, ellei sattumoisin löydy hauskempia videoita YouTubesta.
Varsinainen oppilaiden kanssa tehtävä Aurasma-rata toteutetaan viimeisessä jaksossa oppilasvoimin. Valinnaisen englannin ryhmä lähtee kanssani suunnittelemaan Suomi100-teemaan kortteja ja piirroksia koulumme aulaan, ja johonkin sopivaan paikkaan laitamme ohjeet siitä, miten löytää lisätty materiaali Aurasma-appin avulla. Voimme sisällyttää myös url-linkkejä ja muuta mukavaa qr-koodeina niille, joiden puhelimiin ei Aurasma mahdu. Ja tavoitteenahan on, että oppilaat itse tekisivät myös tuon kuvan, johon lisätodellisuus liitetään. Tämä työ ei ehdi esittelyyn siihen lopetuswebiaariin, joten siellä näette vain valittuja paloja omasta luokkaan (vähitellen) syntyvästä muistiinpanokoristelusta.

Arjaleena

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Mobiililaitteiden hyödyntäminen opetuksessa lähipäivästä

Olen aiemmin itse käyttänyt QR-koodeja vain sisällön vastaanottajana, mutta kurssin lähipäivänä kokeilin tuottaa "omaa" lisäsisältöä QR-koodeja käyttäen.

Näin syntyi Fy1 -kurssille Khan Academy -polku Newtonin lakien harjoittelemiseen. Qr-koodipolku tulee luokan seinälle muun materiaalin joukkoon.

Tässä osa polusta.

Katja

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Mobiililaitteet opetuksessa lähipäivässä saatu idea

Lähipäivässä nousi idea hyödyntää QR-koodeja luokassa lisätietoa antavina "lappusina". Tällä hetkellä luokkani seinillä on erilaisia hindujumalten kuvia, lähinnä psotikortteina ja niinpä tein GR-generaattorilla koodin taakse kortissa esiintyvän jumalan nimen ja jumalan tärkeimmän tehtävän. Ohessa yksi esimerkki.
Johanna I.

torstai 16. maaliskuuta 2017

Tunnilla saatuja ideoita

Hei, tunnilla sain paljon ideoita omaan opetukseen ja tulevien kielten opettajien kouluttamiseen.
Haluaisin testata Aurasmaa mm. elävöittämään kielioppiopetusta. Voisin laittaa opiskelijat tekemään itse joitakin kielioppitehtäviä Aurasman avulla ja voisimme tehdä yhdessä oman kiertopisteradan ryhmätyönä. Tai sisällyttää tämän tehtävämuotona Kielen oppimisen ja opettamisen teknologia -kurssilla yhtenä teemana.

Yliopiston kielioppiopetus on usein hyvin teoriapainotteista ja tämä voisi tuoda vaihtelua.
Itse ajattelin että voisin lisätä poster-esitelmiini QR-koodillalla oleva lisätietoa.

Tässä muutamia ajatuksia.
**************************
Maarit Mutta
FT, dosentti
Yliopistonlehtori
Ranskan kieli
20014 Turun yliopisto
puh. 02-333 5352
maamut@utu.fi

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Markon kehitystehtävä: Oppilaat ja opettajat materiaalin tuottajina

Oma kehittämistehtäväni olen sijoittanut 8lk:n valinnaiskursseille, jotka käsittelevät erilaisia myyttejä ja legendoja. Kurssi sijoittuu sisällöltään uskonnon ja historian välimaastoon. Opetan kyseistä kurssia kahden eri koulun ryhmille, jolloin näiden koulujen erilaiset konekannat ja oppilaiden kokemus asettavat erilaisen pohjan tehtävän suorittamiselle. Esitän seuraavaksi tehtävän suunniteltua jaksotusta:

1. Tein kyselyn oppilaille siitä mitä ohjelmia he ovat käyttäneet yläkoulun aikana ja arvion siitä kuinka hyvin he niitä osaavat käyttää. Vinkkinä keräsin listan käytetyimmistä ohjlemista.


2. Oppilaat tutustuivat Homeroksen Ilias&Odysseia eepoksen ensimmäiseen eli Iliakseen elokuvapätkän ja kirjallisen työn kautta selvittämällä osan päähenkilöitä, Troijan sodan syitä ja sodan päättymiseen liittyviä teemoja mm. Troijan hevosen osuutta kreikkalaisten voittoon.

3. Jälkimmäinen osio eli Odysseia aloitettiin myös lyhyellä leffapätkällä. Tarina jätettiin siihen kun Odysseuksen harharetket alkavat. Tuosta eteenpäin oppilaiden on tutustuttava kertomuksen sisältöön siten että keskittyvät siihen minkälaisiin yliluonnollisiin olioihin Odysseus törmää matkallaan. Tämä osio tehtiin yhteiskirjoituksena online-wordilla 365-alustalla. Kirjoitusta oppilaat tekivät 3-4 ryhmissä.

Nyt olen tässä vaiheessa...........seuraavat osiot alkavat ensi viikollla....

4. Oppilaat valitsevat seuraavista malleista esitellä Odysseuksen harharetkiä.

- tietokilpailu jollakin käytössä olevalla ohjelmalla. Todennäköisimmät ovat kahoot tai socrative
- traileri I moviella (tai jollain muulla vastaavalla)
- elokuva I moviella (tai jolllain muulla ohjelmalla)
- jatkokertomus eli mitä sitten tapahtui?
- lisäosia Odysseiaan eli mitä muita antiikin Kreikan otuksia tai jumalia Odysseus olisi myös voinut kohdata jne
- ehdottaa jotain ihan omaa versiota aiheen käsittelyksi. Animaatio, nukketeatteria jne....

5. Valinnan jälkeen ryhdytään hommiin. Aikaa olen ajatellut antavan 6-8 tuntia, jonka jälkeen työt esitellään. Riippuen työstä/ohjelmasta se joko esitellään livenä tai ladataan yhteiseen onedrive-kansioon.

6. Palaute esityksistä annetaan suullisesti jos esitetään ja kirjallisesti jos ne luetaan/katsotaan onedrivestä. Palautetta antavat sekä oppilaat että opettaja.

7. Tärkeää on että oppilaat käyttävät käsittelyssään luovuutta, joka on erityisesti huomioitava palautteen annossa.

Markon kokemuksia sähköisen arvioinnin kurssista

Omat odotukseni tulivat täytettyä aika hyvin eli pääsin tutustumaan uusiin ohjelmiin ja kokeilemaan niiden käytöä. Osa ohjelmista oli vanhastaan tuttuja, joita olen jo käyttänyt aikaisemminkin. Kertaus kuitenkin mahdollisti päivitysten antamia uusia mahdollisuuksia ja muiden kokemukset auttoivat näkemään ne uudessa valossa. Suurin ongelma on ollut kiire eli en ole oystynyt osalllistumaan läheskään kaikkiin livenä, jolloin kommentointi mahdollisuus on ollut hankalampaa.

Ajatukseni oli että saisin tältä ja muiltakin kursseilta ajatuksia etäkurssien käyttöön. Erityisesti nuo viimeisen kerran äänitysohjelmat ovat sopivia siihen käyttöön. Käytännön kannalta keskeisin juttu on kommenteissa jo käsittelemä kokeilu, jossa pyrin käyttämään mahdollisimman laajasti erilaisia ohjelmia. Kokeilun tarkoitus ei ole vain se että minä opettajana käytön niitä vaan se että myös oppilaat opettelisivat uusia ohjelmia tai ainakin "joutuisivat" käyttämään erilaisia ohjelmia. Samalla tulee kerättyä kokemuksia kahden eri koulun tasosta käyttää sähköisiä ohjelmia ja koneita ylipäätään.

Tämä on edelleen alkuvaiheessa eli kyselyt lähtötasosta olen tehnyt ja keräillyt ohjevideoita näiden ohjelmien käytöstä. Seuraavaksi oppilaat tutustuvat teemaan eli Homeroksen Ilias ja Odysseian jälkiosaan eli Odysseukseen. Tämän kertomuksen sisältö selvitetään ensin muistiinpanoja tehden wordilla tai powerpointilla. Tämän jälkeen he saavat päättää tekevät varsinaisen käsittelyn millä ohjelmalla ja kenen kanssa. Vaihtoehtoina annan mm. socrative ja kahoot tietokilpailun tekemistä varten, Imovie trailerin tai elokuvan tekoa varten jne. Oppilaat saavat myös itse ehdottaa jotain itselle sopivaa ohjelmaa tai tapaa pureutua teemaan.

Et semmosta so far...

terv

Marko

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Kehittämistehtävä Johanna Lampela

Opiskelijat materiaalien tuottajina, materiaalien tekijänoikeudet

Hei,

Lähetän ohessa kuvauksen 6.-luokkalaisten kanssa toteutetusta opiskeluprosessista, jossa harjoiteltiin tekijänoikeuksia ja opiskelijoiden tekemien materiaalien jakamista.

Terveisin,
Johanna L.

-  -  -
Liite puuttuu tästä, mutta toimitettu myöhemmin s-postitse.


Opettajat ja oppijat materiaalin jakajina ja tuottajina: kehittämistehtävä

Venäjän B3-kielen 5. kurssi, 7 opiskelijaa

2 x 75 min. itsenäistä työskentelyä

Opiskelijat kirjoittivat 3-5 päivän ajan päiväkirjaa venäjäksi ja tekivät päiväkirjasta Sway-esityksen (O365) opettajan ollessa valvomassa yo-kuunteluja (vk 7). Apua sai oppikirjasta (Ateljee 2) "Rakas päiväkirja" –kappaleesta ja opettajan jakamasta sanalistasta "14 Päiväjärjestys" (Suomen venäjänopettajien yhdistyksen oppimateriaalipaketti 2014-2015).


Tässä opiskelijoille annettuja ohjeita:

"Käytä O365:ssa olevaa Sway-esitysohjelmaa. Voit valita jonkin valmiin pohjan ja luoda esityksesi siihen. Valitse taustalle joitain omia kuviasi tai etsi Pixabaystä tai Googlen kuvahaulla CC (Common Creatives) –lisenssillä merkittyjä vapaaseen käyttöön tarkoitettuja kuvia. Kuvan yhteyteen voit kirjoittaa päivästäsi. Muista, että kaiken ei tarvitse olla totta. Käytä mielikuvitustasi. Huom! Venäjäksi on helpompi kirjoittaa menneessä ajassa eli preteritissä: verbin loppuun tekijän mukaan л, ла, ло, ли."

Esitysten kieliasun työstämistä jatketaan hiihtoloman jälkeen (vk 9) yhdessä opettajan kanssa. Yksi opiskelija teki esityksen mieluummin PowerPoint-ohjelmalla ja yhdellä oli vaikeuksia tietokoneen kyrilliikan kanssa, joten hänelle on annettu lisäaikaa. Mielestäni kokeilu onnistui aika hyvin!

Tässä esimerkkejä opiskelijoiden esityksistä:

Sari Nojonen, englannin ja venäjän opettaja, Halikon lukio

perjantai 10. helmikuuta 2017

Opettajat ja oppijat materiaalin jakajina ja tuottajina: kehittämistehtävä

Suunnitelma kurssille EN2
Opiskelijat työskentelevät pienissä ryhmissä ja tekevät:
-          Matkailuun tai vapaa-aikaan liittyvä video (editoivat itse)
-          Keskustelun ja ääntämistehtävien nauhoitus esim. clyp.it:n avulla. Lähettävät opelle Fronteriin.
-          Sanakokeita eri ohjelmilla, esim. Socrative, Quizlet, kustantajan koeympäristö, paperi.
-          Kielioppiasian opettaminen muulle ryhmälle, toteutus vapaavalintainen (video, powerpoint, liitutaulu)…
-          Aineiden palautus Fronteriin.
-          Kuunteluharjoitukset varmaan enimmäkseen kustantajan koeympäristössä (jos toimii!).
-          Abittikoe kurssin päätteeksi.

Omia testivideoitani (höpösisältö):
https://spark.adobe.com/page/5FLA9IqQi0TR3/
https://spark.adobe.com/video/XHq5sLTwnwMPV

Laura Kuula
Hausjärven yläaste ja lukio


torstai 9. helmikuuta 2017

Ryhmän ja webinaarien tuki sähk.arv.koulutuksessa

Sähköisen arvioinnin verkkokoulutuksen viimeinen webinaari oli tänään. Sen päätteeksi kukin valitsi alla olevasta kollaasista kuvan ja kirjoittin chattiin sen numeron sekä lyhyen kuvauksen siitä, mitä se kertoo tämän koulutusryhmän ja webinaarien tuesta ja merkityksestä omalle oppimiselle.

  • 18. Puuttuva palanen
  • 9. Kaikki samassa veneessä ja keskustelun perusteella saa tukea omaan työhön.
  • 1. Vaikka ollaankin korkealla, on köysi joka pitää turvassa.
  • 18. Yhdessä saadaan enemmän aikaiseksi - olipa se sitten tässä työskennellen tai verkossa materiaalian muille jakaen.
  • 5. Kaikkee on kokeiltu :)
  • 14. Double decker vie turvallisesti perille isommankin porukan.
  • 10. Talo jossa eri huoneissa tehtiin eri asioita, mutta samojen seinien eli sovellusten sisällä. Lisäksi talo symboloi sitä että kotoakin pääsi osallistumaan, vaikka välillä portaita putosinkin :)
  • 6. Yhdessä myös nautitaan uuden oppimisesta,
  • 1. välillä ylä- ja alamäkeä, mutta hyvä tukiverkosto. Toisaalta noi vaijerilla yhdistetyt hissikopit kuvaa hyvin ajattelun nivoutumista.

Toisinaan koulutuksen loppuarvioinnissa käyttämäni kuvakollaasi.
Kuva: Matleena Laakso, CC BY-SA

keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Opettajat ja oppijat materiaalin tuottajina

Suunnittelin tämän kurssin kehittämistehtäväksi tehtävän, jossa lukiolaiset tuottavat materiaalia, jota voi sitten käyttää yläkouluikäisten kanssa. Lukion UE3-kurssi (Maailman uskontoja) saa tehtäväkseen kurssin kokoavana tehtävänä tehdä ThingLink:n avulla maailmankarttaan tietoa eri uskonnoista ja eri maanosien uskonnollisesta perinteestä. Karttaan tuodaan tekstinä perustietoa suurista maailmanuskonnoista (kristinusko, islam, hindulaisuus, buddhalaisuus, Kiinan uskonnot, Japanin uskonnot, juutalaisuus, varhaiskantaiset uskonnot). Lisäksi mukaan otetaan erilaisia kuvia, videoita, linkkejä yms. Tarkoituksena on, että kaikki uskonnon ulottuvuudet (rituaalit, tunnekokemukset, myytit, oppi, etiikka, yhteisöllisyys ja aineellisuus) tulevat esille kartan kautta. Esimerkiksi riittien osalta videomateriaali on varmasti parasta ja aineellisuus tule ehkä parhaiten esille kuvamateriaalissa.  Sisällön tuottamisen lisäksi tarkoituksena on lukiolaisten kanssa miettiä myös sitä, mistä ja millaisilla viitteillä voi netistä löytyvää tietoa käyttää tällaisessa työssä. Kun lukiolaiset ovat saaneet kartan valmiiksi, voin hyödyntää sitä apuna yläkoululaisten kanssa asioiden kertaamisessa. Lukiolaiset ovat tietenkin koko ajan tietoisia siitä, että materiaalia tehdään nimenomaan yläkoululaisten käyttöä varten.
Ohessa tekemäni kokeilu siitä, miten ThingLink voisi tähän ajatukseen taipua.

Tämän Scholae Futurum hankkeen aikana en valitettavasti pääse tätä ideaani testaamaan käytännössä, koska lukiossamme kurssit toteutuvat vain kerran lukuvuoden aikana.

Johanna I.

Koulutuksen anti

Mikä oli Oppimateriaalin tuottamisen ja jakamisen koulutuksen anti sinulle? Vastaa valitsemalla yksi kuva ja kerro yhdellä lauseella, miksi valitsit sen.
  • 19. Sain uusia ideoita.
  • 11. Paljon asiaa ja uusia ajatuksia, jotka kaikki kuitenkin liittyvät toisiinsa.
  • 12. Tuli paljon mausteita jatkoon oppilaille näytettäväksi ja opetettavaksi =)
  • 14. Paljon uusia juttuja.
  • 11. Kuvaa minun ajatusten kulkua, hieman poukkoilee mutta kuitenkin liikenteessä ja energisesti.
  • 15. Paljon erilaisia uusia asioita, jotka alkavat hiljalleen yhdistyä omassa päässä.
  • 19. Ruohon raikas ja käytettävissä olevia sovelluksia joita jo käyttäytkin.
  • 13. Paljon erilaisia ideoita, joista jokaisesta kuuluu erilaista meren ääntä.
  • 20. Erilaisia sovelluksia on niin paljon, että pitää kissan lailla saalistaa ja bongata itselle sopivat :D :D 
  • 13. Et löytää ne helmet joukosta!
Loppuarvioinninssa käytetty kuvakollaasi,
Matleena Laakso, CC BY-SA.

Sähköinen arviointi -oppimistehtävä / Petri Sakala

Sähköisen ylioppilaskokeen innostamana päätin tehdä tämän kurssin oppimistehtäväni EDpuzzlella, joka alusta saakka tuntui hyvin käyttökelpoiselta.

Löysin Youtubesta mielestäni suhteellisen helppotasoisen ja sopivan lyhyen videon, josta työstin kuullunymmärtämistehtävän (https://urly.fi/J7v) ranskan kieleen. Alkuperäinen video esittelee telesimulaatiota, jonka idea on että kielenoppija ja kielen äidinkielinen puhuja kohtaavat verkon kautta.

Tehtävässä on kolme monivalintakysymystä ja yksi avokysymys. EDpuzzlen yksi hyvä puoli on se, että voin halutessani tarkastaa, ketkä ovat tehtävän käyneet tekemässä ja myös miten he ovat siitä suoriutuneet.

Tehtävän kautta opin, että kannattaa valita ainakin aluksi hyvin lyhyt video, koska muuten tekemiseen kuluu liikaa aikaa. Tekeleitään pitää myös kunnolla mainostaa. Yksi abi ehti oppitunnin aikana käydä tehtävän alkusivulla mutta lopulta kukaan ryhmästä ei tehtävää loppuun saakka tehnyt. Vika voi kyllä olla muuallakin kuin mainonnassa...

Suurin ongelma EDpuzzlen käytössä on kuitenkin sopivantasoisten videoiden löytäminen. Onneksi erilaisten ranskan opetuksen verkostojen kautta tarjokkaita tulee aina silloin tällöin vastaan. Jatkan varmasti EDpuzzlen käyttöä tulevaisuudessakin.

Petri Sakala

Opettajat ja oppijat materiaalin tuottajina ja jakajina -oppimistehtävä / Petri Sakala

Ajatus oli ensi syksyn Pariisin-opintomatkaa ajatellen kehittää jotain vähän modernimpaa kuin vain tylsä paperinen Word-dokumentti, jolla voisi rohkaista opiskelijoita astumaan turistivirroista sivuun ja tehdä shoppailun ohessa tai jopa sen sijaan jotain sivistävää. Minulla on opintomatkoillani ollut tapana, että viimeisenä Pariisin-päivänä opiskelijat saavat vapaammin liikkua kaupungilla, kun ovat jo ehtineet oppia "Pariisin tavoille".

Päätin luoda ThingLinkin avulla metrokartan päälle oman "10+1 erikoisempaa käyntikohdetta Pariisissa"-matkaoppaan (https://www.thinglink.com/scene/878903028197883906). Voin päivittää opasta tarpeen mukaan, jos joku kohde päättääkin sulkea ovensa tai joku vielä parempi osuu kohdalle. Metrokartan valitsin sen takia, että se löytyi CC-formaatissa ja oli siksi vapaammin käytettävissä. Metro on myös kätevä kulkuväline kohteiden välillä ja viimeisenä päivänä opiskelijat osaavat sitä jo näppärästi käyttää.

Pallukat sijaitsevat suunnilleen siinä missä kohdekin, mutta koska metrokartta on vähän epätarkka, yritin myös lisätä jokaiseen aukeavaan ikkunaan kuvankaappauksen Google Mapsista jossa olisi kyseisen kaupunginosan tarkka kartta. ThingLinkin ilmaisversioon ei kuvaa kuitenkaan voinut liittää. Toisaalta kohdeikkunassa on tarkka osoite, hotellissamme WiFi-yhteys ja opiskelijoilla kännykät, joilla voi tarvittaessa navigoida. Ja voivathan he ottaa vaikka kännykällä minun paperisesta karttakirjastani kuvan, jonka avulla kohde varmasti löytyy.

Mahdollinen jatkoidea tähän on se, että opiskelija kirjoittaa pienen kuvauksen valitsemastaan kohteesta ja liitän sen kyseisen kohteen ikkunaan.
Toinen, vähän laajempi kehitysidea on, että jokainen opiskelija kirjoittaa pienen kuvauksen jostain käymästämme kohteesta (siis muistakin kuin tällä kartalla näkyvistä) ja kokoamme matkaraportin Pariisin CC-formaattisen kaupunkikartan päälle aukeaviin kohdeikkunoihin.
Lisäksi saatan tehdä ThingLinkin avulla matkaoppaan Pariisin päänähtävyyksistä, joihin opiskelija voi perehtyä jo ennen kohteelle menoa.

Petri Sakala

Arjaleenan Google Classroom

Meillä on Nurmijärvellä käytössä Edison-oppimisalusta, jonka kautta saamme samoilla tunnuksilla käyttöön sekä MO365 että Google Suite for Educationin palvelut. Koska Edisonissa itsessään on Kurssit ja Oppitunnit, joiden kautta oppitunteja voi oppilaille jakaa, en ole aiemmin käyttänyt Google Classroom:ia opetuksessa.

Tätä kurssia varten päätin laatia Oppitunnin oppilaille tuoden sinne mahdollisimman monta kurssilla esitettyä sovellusta. Esimerkiksi Quizlet ja EDPuzzle antoivat jo jakamisvaiheessa vaihtoehdoksi jakaa Classroomissa oma tuotos. Muille alustoille jakaminen olisi pitänyt tehdä linkin kautta.

Google Classroom oli ihan helppo ja kätevä käyttää, ja toimii varmastia lustana opetukselle siellä missä Google-tunnukset ovat käytössä oppilailla. Ilman tunnuksia ja organisaation ulkopuolelta Classroomiin ei pääse, joten opettajien väliseen materiaalin jakoon se toimii vain organisaation, eli kunnan, sisällä. Samoin tietysti myös oppilaille.

Siksipä esittelen aikaansaannostani alla olevan linkin kautta MO Sway-ohjelmalla. Sitä eivät kunnanrajat pysäytä.

https://sway.com/NZW63Gq2fyfnEPZM

Jatkossa oppitunnin ja kurssin sisältöä muokatessani pyrin laatimaan tehtävät kurssin aiheeseen liittyviksi, ei niinkään yksittäisen kappaleen aiheeseen liittyväksi. Lisäksi täytyy miettiä millaista lisämateriaalia oppilaat oikeasti kaipaavat. Nuo sanastoharjoitukset ovat tarpeeseen, samoin sanakokeen laatiminen sähköisesti toisi aikaa opettajan arkeen. kielioppiharjoituksissa luotan vielä kirjasarjojen omaan materiaaliin.

Arjaleena Falck

Kehittämistehtävä

Harjoittelin Swayn ja ThingLinkin käyttöä. Alla olevasta linkistä löytyy esittely BI4-kurssin sisällöistä ja suorituksesta. Kurssin sisältö on tehty ThingLinkillä. Lisäksi tein pienen tietovisan Quizzizillä. Linkki tietovisaan löytyy myös Swaystä. Koodilla pääsee pelaamaan tietovisaa, mikäli se ei ole vanhentunut.
https://sway.com/2K4VsOF0GyW1ZgId

Tytti Kaukola-Risku

Pian ja Mervin kehittämistehtävä (materiaalin tuott. ja jak.)

Pian ja Mervin kehittämistehtävä

Teimme kehittämistehtävänä Padlet-seinän, johon kokosimme lyhyet esittelyt kaikista käyttämistämme sovelluksista, oppimisympäristöistä ja palveluista. Padlet oli meille molemmille uusi tuttavuus, joten harjoittelimme samalla sen käyttöä. Jaamme Padletin linkin lukiomme opettajille, jotta he saavat hyödynnettyä oppimaamme omassa opetuksessaan. Sovellusten kohdalle on linkitetty omia kokeilujamme, jotta opettajat näkevät yksinkertaisia esimerkkejä uusista työkaluista.

Padlet on hieman keskeneräinen ja täydennämme sitä vielä muiden Scholae Futurum -hankkeen kurssien sisällöillä, jotta saamme kaiken osaamisemme jaettua lukiossamme.

https://padlet.com/mervi_tauren/sahkotyokalut

Pia Salama ja Mervi Taurén
Perniön lukio

tiistai 7. helmikuuta 2017

Katja: Mitä opin? (sähk.arv.)

Tässä palautukseni Sähköinen arviointi -kurssin osalta. Tein Google Formsin kautta sähköisen väli-itsearviointi lomakkeen käytettäväksi fysiikan kurssillani. Tarkoitus on, että opiskelija arvioi omia työskentelytapojaan kesken kurssin ja miettii, kuinka voisi tehostaa opskeluaan kohti kurssin loppua. Itsearvioinnit tehdään jakson 4. puolivälissä.

Katja Kultaranta
Hausjärven lukio
etunimi.sukunimi ät hausjarvi.fi

Katjan kehittämistehtävä (materiaalin tuottaminen ja jakaminen)

Tässä oma palautukseni. Office Swayllä tehty ohje oppimispäiväkirjan pitämiseksi fysiikan kurssillani, joka alkaa 4. jaksossa. Ohjeessa on käytetty myös Pixabay -kuvia ja Notegraphya. Oppilaiden on tarkoitus kurssilla pitää oppimispäiväkirjaa ja käyttää monipuolisia välineitä/sovelluksia sen tuottamiseksi.

https://sway.com/xe0d8Lq49aEQj1uk​ 


Katja Kultaranta
Hausjärven lukio
etunimi.sukunimi ät hausjarvi.fi

Sannan kehitystehtävä (materiaalin tuottaminen ja jakaminen)

Minä tein omana tämän kurssin kehittämistehtävänä pienen kokeilun spark.adobe.com -palvelulla. Tämä palvelu ei ollut minulle ennestään mitenkään tuttu. Kokeilin ohjelmaa niin, että tein sillä pienen videon. Kuvat videoon olivat omia matkakuviani Norjan reissulta ja niihin lisäsin vain pienen tekstin eli mistä kuva on otettu. Video oli ihan helppo tehdä, kuvia voi laittaa kuinka paljon haluaa, samoin tekstitä ja videon pituuden voi itse määritellä Taustamusiikiksi olisin halunnut jotain norjalaista artistia, mutta se ei onnistunutkaan Youtubesta lisäämällä, vaan musiikki olisi pitänyt olla koneella ladattuna.

Tämä ohjelma tuntuu kieltenopettajan näkökulmasta ihan käyttökelpoiselta. Kieltenopiskelussa on niin paljon kulttuuria mukana, että tällaisia ns.”nähtävyys”-videoita on helppo teettää sekä oppilailla että opettajana. Itselläni on hyvin kattava määrä omia valokuvia reissuilta, että silloin ei tarvitse miettiä edes tekijänoikeuksia niiden levittämiseen. Tällaisen videotehtävän tekeminen toisi varmasti myös vaihtelua opetukseen ja jos oppilaat itse niitä tekisivät, oppisivat he väkisin myös jotain maan historiasta, kulttuurista jne. Olen aika varma, että tätä työkalua tulen jatkossakin käyttämään.

Välkommen till Norge (video)

Sanna Uotila

lauantai 21. tammikuuta 2017

Esimerkkejä digitarinoista

Tämän viikon lähikoulutuspäivässä Turussa kokeilimme mm. useita maksuttomia sovelluksia, joilla voi helposti tehdä erilaisia elokuvia, kuvatarinoita ja animaatioita. Alle upotettuun Padletiin olen kerännyt esimerkkejä eri sovelluksilla tehdyistä tuotoksista.

Adobe Sparkin kolme sovellusta, video, pages (sähköiset julkaisut) ja post (some-postaukset), toimivat sekä pc-koneen selaimella että iPad-sovelluksina. Video-sovellukseen on hiljattain tullut uutena mahdollisuus tuoda sinne kuvien, yksinkertaisten ikoni-kuvakkeiden ja tekstin lisäksi myös videopätkiä.

Yle Uutisluokka julkaisi hiljattain viisi Mikko Laineen muutaman minuutin mittaista erinomaista opetusvideoita mobiilivideoiden kuvaajille. Suosittelen lämpimästi!


Tehty Padletilla
KOPIOI